Hyggeaften på Gressvik røde kors-hus 23.11.2018:
Fredrikstad Trekkspillklubb (FTK) har avholdt hyggekveld, hvor temaet var komponisten og visesangeren Vidar Sandbeck. Til hjelp med fremføringen av  melodier, var hentet inn Alexander Hermansen og Synne Holm. Det ble en feiende fin hyggekveld med smekkfullt hus, med topp musikalske innslag og historier fra Sandbecks liv og virke. FTK leder, Jan-Ivar Aasen, ønsket velkommen og ga uttrykk for stor tilfredshet med at det var fullt hus (135 betalende), og beklaget at noen måtte avvises ved døren på grunn av dette. 

Vidar Sandbeck ble født 21.juli 1918, og vokste opp i fattige kår på Åmot i Østerdalen. Han var veldig interessert i musikk og kjøpte seg tidlig munnspill og fiolin. Fiolinspillingen utviklet seg til å bli av mer profesjonell karakter, men etter hvert fant han ut at dette ikke var det rette for han. Han var deretter innom forskjellige yrker, før han endte som forfatter, komponist og visesanger. I 1954 debuterte han med visesamlingen "I dørgløtten", og etter hvert kom flere bøker og viser. I 1958 kom melodien "Pengegaloppen" som regnes som det store gjennombruddet for Sandbeck. Han skrev omlag 400 viser og melodier tilsammen. Mange av disse er blitt allemannseie, er oversatt til nordiske språk samt engelsk, og er også godt kjent i utlandet. Han mottok flere priser, bl.a Spelemannsprisen for beste viseplate i 1993 og  æresprisen samme år, samt Kongens fortjenstmedalje i 2003. Sandbeck døde i 2005, 87 år gammel. 
Sandbeck har skrevet alle tekstene og de fleste melodiene som ble fremført denne kvelden. Åge Karlsen har laget alle arrangementene. (Se bilde nedenfor av Sandbeck og Åge.)

Under ledelse av musikalsk leder, Paul Arne Sørfjord, spilte orkesteret på nesten alle melodiene, med Alexander Hermansen og Synne Holm, alene eller i duett. Ett av innslagene ble fremført av Åge Karlsen og Synne. Alexander krydret innslagene med vitser og morsomme historier. Paul Arne ga en veldig interessant historisk fremstilling av Sandbecks livshistorie underveis, men også spesielt i forhold til enkeltmelodier. Dette ga publikum ett godt innsyn i personen Vidar Sandbeck, og hvordan han levde på den tiden.


(På bildet Alexander og FTK i aksjon)

Melodien "Pengegaloppen" fra 1958 ble fremført som innledning. Den lå på VG-lista i 22 uker. Deretter fulgte "Den vakre visa". Så fulgte melodien "Anna og Johan", fremført i duett med Alexander og Synne. Dette var en slager spilt mye i radio, og innspilt på plate av Sandbeck og Elisabeth Grannemann. Så fulgte "Menuett i mai" som allsang, med Alexander som forsanger, og "Bildilla".  


(Synne og Alexander med orkesteret.)

Synne var solist på "Ei snerten snelle" og så fulgte "Kjærlighetsvalsen". "Et bittelite miniskjørt", ble i 1968 en stor suksess med "Dizzie Tunes", og ble fremført med sang. Så ble melodien "Hei, Hei Josefine" fremført av Alexander og Synne i duett. 
 


(De to musikalske ledere, Åge og Paul Arne, samt Synne og Alexander)

Alexander og orkesteret avsluttet før pausen med melodien "Heksedansen", som kom i 1960, og ble oversatt til andre språk, den ble spesielt populær i Danmark. Etter pausen med mat, kaffe og kaker, ble melodien "Dakota Kalle" fremført, en melodi som omhandler utvandrede nordmenn til USA, og hvordan de ble mottatt når de var på besøk i hjemlandet.  


("Dakota Kalle" i Yngvar Arntzens skikkelse)

Så fulgte bl.a. "Gull og grønne skoger" som allsang, og deretter en duett med Synne og Alexander på "Polka i København". Synne og Åge fremførte deretter melodien "Fattigmanns blomme". Sandbeck skrev melodien "The Crazy Boys" til Wenche Myhre, teksten omhandler et "musikkband", som det fantes mange av på 60-tallet. Kvelden ble avsluttet med allsang, "På folkemunne", med Alexander som forsanger. 


(En fullsatt sal var veldig lydhøre og bidro sterkt under allsangene)


(Styret ved Jan-Ivar, Anne-Mari og Berit, tok imot publikum ved inngangen)

Etter loddtrekning og avslutningsmelodi, takket Jan- Ivar Aasen publikum for fremmøtet, for bidrag til allsang og for store bidrag til stort loddsalg. Han ønsket alle vel hjem, og ønsket hjertelig velkommen til neste hyggekveld, som avholdes 4.desember 2018. Han takket spesielt Alexander og Synne for en kjempejobb og begge fikk overrakt hver sin blomsterbukett, til stor applaus fra publikum,

(Tekst og foto: Jan-Ivar Aasen og Edgar Jensen)