kulturskolen_08.jpg”Trekkspirene” er navnet på trekkspillelevenes orkester ved Kulturskolen i Fredrikstad. Målet på sikt er å øke rekrutteringen til Fredrikstad Trekkspillklubb.

Fokus på rekruttering

Fredrikstad Trekkspillklubb har slitt med rekruttering i mange år. Det skyldes blant annet at Fredrikstad ikke har hatt noen som har undervist på trekkspill.

Klubben har flere ganger prøvd å få trekkspillundervisning inn på Kulturskolen, men har ikke lyktes med dette.

I 2006 og 2007 reiste trekkspillerne Stian Aase og Lars Røyseng rundt på barneskolene i Fredrikstad i regi av Rikskonsertene i forbindelse med den såkalte kulturpakken. Flere av elevene fikk prøve å spille litt, og klubben ante at interessen for trekkspill var på vei opp.

Gratis opplæring og gratis lån av spill

Trekkspillklubben sendte ut en informasjon til alle barneskolene i Fredrikstad med tilbud om gratis opplæring samt at klubben skulle være behjelpelig med å skaffe instrumenter.

Først meldte det seg over 30 interesserte, men det falt fra noen slik at man endte opp med 19 elever. Disse ble delt i to puljer. En pulje startet høsten 2007, den andre i januar 2008. I mars 2008 fortsatte ni av disse på et videregående kurs fram til sommeren. Tom Arild Andersson sto for opplæringen.

Klubben har fått økonomisk støtte fra Østfold krets av NTL, Fredrikstad kommune, Fredrikstad Energiverk, forsikringsselskapet Gjensidige og Sparebank1. Dermed kunne klubben tilby gratis opplæring og gratis leie av spill hele tiden.

Trekkspill på kulturskolen

Det store skjedde 3. september 2008 da trekkspillundervisning startet på Kulturskolen med ni elever. Stian Aase er ansatt i 20 prosent stilling. I tillegg har han undervisning for elevenes orkester som etter hvert har fått navnet "Trekkspirene".

Det er også dannet en foreldregruppe på tre personer. Både barna og foreldrene er svært godt fornøyd med måten Stian Aase underviser på. Elevene har også spilt inn en cd før jul med tre melodier som var ment som en liten julegave til foreldre, besteforeldre og andre kjente.

Elevene har vært flere ganger ute og spilt for publikum. Blant annet spilte de på Trekkspillets dag 2007 og fikk stor applaus.