2012_paulorkesteret_245Fullt hus på hyggeaften da Paul Bjerke ble hedret som trekkspiller, komponist og tekstforfatter.

Tekst og foto:  Anne-Mari Nøkleby

Omlag 150 personer var til stede på Gressvik Røde Kors-hus tirsdag 24. april 2012.  Fredrikstad Trekkspillklubbs orkester spilte, og Alice Eriksen Holmen og Eivind Kristiansen deltok som solister. 

I tillegg stilte Paul Bjerke selv med sitt orkester.  Det ble en meget fin kveld med mye stemningsfull musikk og glimrende tekster. 

Paul-Arne Sørfjord ledet oss gjennom kvelden med stø hånd og publikum fikk mye informasjon om Paul Bjerke gjennom et langt liv.

2012_paulbjerke_245Paul Bjerke er en ung mann på 80 år som har gledet utrolig mange med sin musikk.  Han er en beskjeden mann som ikke ønsker fokus på egen person, men Fredrikstad Trekkspillklubb ønsket allikevel å hylle ham for alt han har bidratt med til musikklivet i Fredrikstad.  Alene og sammen med andre musikere har han formidlet både andres komposisjoner og egen musikk i utallige brylluper, selskaper, som dansemusiker og ikke minst i norsk og svensk radio.  Paul interesserte seg tidlig for musikk og 15 år gammel fikk han sitt første ordentlige trekkspill som han tok med seg da han 16 år gammel dro på hvalfangst til Sydishavet.

Grunnleggende ferdigheter på trekkspill fikk han gjennom timer hos Ragnar Østgård.  I sin ungdom spilte Paul mye til dans blant annet på Hankø.  Han spilte sågar da Kong Olav feiret sin 75 års dag på Hankø Yahtklubb.

Paul kunne sikkert vært profesjonell musiker, men slik ble det ikke.  Han har hele sitt liv vært aktiv i yrkeslivet, og som han selv beskriver det i "Byggekællvalsen" knyttet til bygningsbransjen både som byggmester og byggeleder.  I tillegg har han også undervist på videregående skole både i byggfag og musikk.

Karakteristisk og spesielt med Paul Bjerke er at han i tillegg til å lage melodiene også skriver tekster.  Paul Bjerkes tekster vidner om hans store kjærlighet til nærmiljøet.  Dette kommer klart frem i melodier som "Dreverdansen", "Trollæljen", "Senga Sengana", "Når det nappær på Stokkeviken" og mange flere.

2012_paulsorkester_245

 

Paul Bjerkes orkester presenterte mange av hans melodier og også melodier som Unni Christensen har satt tekst til.  

Paul Bjerke har fått med seg mange dyktige musikere i sitt orkester - Tom Gulbrandsen på gitar, Ulf Henning Larsen på bass og Øyvind Svendsen på trommer.  I tillegg bisto Eivind Kristiansen og Alice Eriksen Holmen med sang.

Det ble en stemningsfull aften i to avdelinger med Trekkspillklubbens flotte kaffe- og kakebord i pausen.  

   

2012_publikumapril_545