2012_aften13nov_245Dirigenten i fokus på hyggeaften 13. november.

Tekst:  Anne-Mari Nøkleby Foto: Anne-Mari Nøkleby og Jon Andersen

Klubben ønsket med dette å hedre sin mangeårige dirigent.  

Kjell Sterkerud er en svært allsidig kar som også arrangerer det meste av melodiene orkesteret har på sitt repertoar, og klubben har også gjennom årene spilt flere av hans omlag 80 komposisjoner. 

Paul-Arne Sørfjord ledet sitt publikum gjennom kvelden med mye informasjon om både melodier og hovedpersonen.

Gruppen ConZelo deltok også med egen avdeling til glede for de omlag 90 fremmøtte.

2012_arne_245

 Kvelden ble åpnet med klubbens kjenningsmelodi "Vi spiller opp" av Arnt Haugen.  Orkesteret startet med en avdeling med kjente svenske melodier  og Arne Pettersen bisto klubben på klarinett og saxofon på enkelte av melodiene.  Alle melodiene er arrangert av Kjell Sterkerud.

Avdelingen startet med  "Sommarsång" av Wilhelm Peterson Berger som er en av Sveriges store nasjonalromatiske komponister.  Det ble så allsang med "Flicka från Backafall".  "Roslagsvår" var neste kjente melodi på programmet, og Kjell Sterkerud fikk publikum med på den kjente strofen "Johanson, hör ni gjökarna…." til glede for både publikum og orkesteret.  

Neste melodi var en kjent svensk folketone fra Dalarna, hvor Arne Pettersen også deltok på saxofon.  Melodien "Gammal fäbodpsalm" har vært benyttet av mange store artister, og til og med ABBA brukte den i en instrumentalversjon. 

Nok en gang fikk publikum delta på «Brevet från Lillan» av Evert Taube, som kanskje er den mest kjente av de svenske visekunstnerne.   Orkesteret fortsatte så med melodien "Gabriellas sång" fra den svenske filmen «Så som i himmelen» som kom i 2004. Den er blitt en klassiker som brukes i mange sammenhenger, også i begravelser.  Med bistand fra Arne Pettersen ble det en vakker, følsom  fremføring av orkesteret.

Den svenske avdelingen ble avsluttet med et potpurri av melodier som Ernst Rolf gjorde kjent. 

2012_maritconzelo_245

 En av Fredrikstad Trekkspillklubbs mindre grupper er ConZelo som ledes av Rolf Nilsen.  Gruppen deltok med flere fine melodier.  Det ble både vals, marsj og noen svingmelodier med Rolf Nilsen som solist.  Denne gang deltok også Marit Bjelvin med sang på en av melodiene.

 

 I pausen var det tradisjonen tro et rikholdig kaffe- og kakebord til glede for de omlag 90 fremmøte.

2012_kjell_245Etter pausen var avdelingen helt og holdent forbeholdt Kjell Sterkerud som komponist, arrangør og dirigent - etter ønske fra klubben.

Kjell Sterkerud er og har alltid vært aktiv innen musikk. Han begynte å spille baritonhorn i guttemusikken i 1949, og i følge ham selv er det den beste musikkutdannelse man kan få.  Rundt konfirmasjonsalderen begynte Kjell å spille trekkspill.  Han er stort sett selvlært, men hadde en times undervisning med John Fjeldbu.

Kjell har hatt sitt yrkesaktive liv som lærer. I tillegg har han vært trikkekonduktør i Oslo og kjørt drosje i Sarpsborg. Han har også jobbet på bryggeriet i Sarpsborg. Han har spilt dansemusikk i rundt 40 år.   De siste årene har han spilt sammen med Simen Korsvoll, og mange har sikkert også hørt Kjell og Simen i Radio Øst der de en gang i måneden har programmet Trekkspill i dur og moll. 

2012_kjellsaften_245Avdelingen startet med en konsertvals ved navn "Bozenka" og Kjell Sterkerud fortalte litt om tilblivelsen av denne valsen.  Orkesteret fortsatte "Med Dovresprinten 1978" som er en melodi som er sterkt preget av Kjell Sterkeruds besøk hos sin svigerinne som var nærmeste nabo til Dovrebanen.  Med avgangssignal på fløyte og konduktørens grønne flagg kunne publikum føle damplokomotivets tilstedeværelse. 

Kjell Sterkerud har laget mange fine valser og orkesteret fortsatte avdelingen med "Skogdronningen".  Deretter fulgte en melodi som er skrevet for anledningen.  Den endrer karakter underveis og er en utfordring som samspillet.  Melodien har fått navnet Mang(en)foldig og kan ifølge komponisten tolkes på mange måter.

Kvelden ble avsluttet med en nydelig vals - "Liljen fra skogene".  Klubben takker Kjell Sterkerud for hans tålmodighet med orkesteret og hans gode evne til å tilpasse arrangementene til orkesterets nivå, og ser frem til å fortsette det gode samarbeidet. 

 2012_aften13nov_545