Trekkspillets dag og sommeravslutning på Gressvik Røde Kors-hus: 

Lørdag 9.juni 2018 var det igjen klart for Trekkspillets dag i Fredrikstad utenfor Torvbyens varehus. Det var 24. året på rad at dette arrangementet ble avholdt. Klubbens leder, Jan-Ivar Aasen, ønsket velkommen og informerte om dagens program. Han ønsket spesielt våre gjester fra Stange Trekkspillklubb velkommen til Fredrikstad. Fredrikstad tk. innledet konserten som inneholdt et variert og sommerlig repertoar. Neste gruppe var duoen Åge Karlsen og Yngvar Arntzen og til sist Stange tk.

Fredrikstad tk under ledelse av Paul Arne Sørfjord, åpnet med tre kjente melodier, "På brygga en sommerkveld", "Skjærgårdsliv" og "Snekka opp ælva". De hadde også flere "sommerlige" låter, bl.a  "Sommar, Sommar, Sommar" og "Jag tror, jag tror på sommaren." Marsjer hører også med til denne årstid, "På skogstur" av klubbens egen Åge Karlsen, og "Den norske løve" av Oscar Borg. Som avslutning valgte klubben Fredrikstad "nasjonalsang" Sommervals til Glade Bjørn" også kalt "Sommeren er herlig i Fredrikstad" av Per Grimstad. 

Så var det klart for duoen Åge Karlsen og Yngvar Karlsen, som fremførte "Sommervikarer", "Du har sommer og sol i ditt sinn" og "Cest`si bon. Fint fremført av de to, med flott improvisasjon av Åge Karlsen.

Så var det Stange tk. sin tur til å avslutte konserten. De spilte flott gammeldans med skikkelig god dansetakt, og åpnet med "Fjellbruden" av Arthur Hellstrøm. Deretter fulgte "Schottis fra Kall", "Englapolkett" av brøderna Lindquist, "Sumtjeneren" (mazurka), "Kari Pers Polka" (mazurka), og en reinlender, "Gârdebylåten". De hadde også med en sangsolist på "Vær glad i den sangen", som het Arne Vidar Bråthen.


(Stange trekkspillklubb utenfor Torvbyen)

Etter konserten i Fredrikstad sentrum, hadde Fredrikstad tk. invitert alle sine aktive medlemmer samt Stange tk. til klubbens sommeravslutning på Gressvik, hvor det ble servert nydelig lapskaus fra Torvets lille kjøkken, og kaffe og kringle. Fredrikstad tk. og Stange tk. fremførte "Trønderbrura" og "Midnattstango" som fellesnummer. Så fulgte en allsangmelodi, "Roses of Picardy", hvor refrenget gikk på den lokale melodien, "Når hagene blomstrer på Kråkerøy". Melodiene "Sommer i Fredrikstad" og "Snekka opp Elva" ble også fremført som allsang. 


(Gruppe fra Stange tk. på Gressvik)

Så kom turen til en gruppe fra Stange tk., som bestod av 2 trekkspill og komp. Leder for gruppa var Sverre Sandmoen som også er leder i Stange tk. (Stange tk. har 3 andre grupper i tillegg til orkesteret.) Gruppa fremførte tangoene "El Choclo" og "Arrivideci Roma", samt "Ola Torader" av Vidar Sandbæk, "Hvor er min kone", og "When you smiling". 


(Stange tk. på Gressvik)

Siste innslag på sommeravslutningen var Stange tk. (orkesteret), som spilte "Lycobringaren", "Gârdebylåten, "Englapolketten", og melodien "Vær glad i denne dagen". Jan-Ivar Aasen takket for en fin dag sammen med gjestene fra Stange, og ønsket alle en god sommer og en god tur hjem, og han håpet på en gjentagelse av arrangementet med gjestene fra Stange, som virket fornøyd med oppholdet i Fredrikstad.

(Tekst og foto: Jan-Ivar Aasen)