FREDRIKSTAD TREKKSPILLKLUBB HYLLER EN STOR TREKKSPILLER OG KOMPONIST

Den 17. september fylte Per Grimstad 90 år. Jan-Ivar Aasen og Terje Iversen, har i anledning 90 års-dagen, besøkt Grimstad og overrakt blomster på vegne av klubben. Per Grimstad er en av de store trekkspillere fra Østfold. Han begynte å spille som 17-åring, og har hatt en meget lang musiker- og trekkspillkarriere ved siden av sitt yrke som bussjåfør, som han har utøvd i over 40 år. Han har vært musiker og komponist i over 60 år, og komponert omlag 60 melodier. Han har da følgelig vært en sentral skikkelse i trekkspillmiljøet i Østfold i flere tiår.

Per Grimstad er blitt intervjuet av Jan-Ivar Aasen i anledning jubileet. Før Per fattet interesse for trekkspillet, spilte han fiolin. Interessen for fiolinspill fikk han gjennom sin eldste bror som var en meget dyktig fiolinist, men som døde i ung alder.

TREKKSPILLOPPLÆRING
Per forteller at han begynte å spille trekkspill først i 17 årsalderen. Mentz Mikkelsen fra Torsnes var noe mer dreven trekkspiller og ble hans læremester i starten, hvor han bl.a. lærte å spille på alle knapperadene, som ikke var vanlig på den tiden. Per uttaler at denne opplæringen har hjulpet han mye teknisk, spesielt ved allsang. Per fikk også låne et gammelt trekkspill av Mentz. Til Østfoldmesterskapet i 1946 fikk han låne et mye bedre spill av Mentz. Per gikk da hjem og øvde 3-4 timer hver dag før mesterskapet, og vant så dette med melodiene "Solglitter" og "Prior Accordion Marsj". På den tiden med dårlige kommunikasjoner, måtte han sykle fra Torsnes til Gamlebyen, deretter ferja over elven, og så tog til Sarpsborg. På toget traff han flere trekkspillere fra Fredrikstad. Per Grimstad har vunnet "Østfoldmesterskapet" hele 5 ganger. Han har også gått i lære hos Ragnar Østgård, og i harmonilære hos den svenske jazzmusikeren Bengt Hallberg.

  

KOMPOSISJONER
Per sier at han har komponert 60 melodier, og han fremhever at Svein Misvær har bearbeidet og arrangert samtlige av de 50 som er registrert i Tono. Noen av de mest kjente var: "Skjærgårdsliv", "Borgevalsen", "Torsnesvalsen", "Østfold ille bra" (hvor teksten er skrevet av Kurt Mosbakk), "Sommer i Fredrikstad" ("Fredrikstads nasjonalsang") " og "Den første sommervals". Sistnevnte melodi endte blant annet på andreplass i Reiseradioens konkurranse om beste sommerhit. Per sier at den melodien han setter høyest er "Den første sommervals". Mange av hans melodier ble også spilt i NRK, hvor hans gode venn Hans Jørgen Olsen var programleder. 

RADIO- OG TV PROGRAM
Fra 1956 og 17-18 år framover var Grimstad med sin trio, med i programmet "For gammeldansens venner". Trioen bestod av Per Grimstad på trekkspill, Knut Greger Eriksen på gitar, og Arne Mauritzen på bass. Besetningen vekslet litt med Bjørn Hellberg på gitar og Oddvar Svendsen på bass. Grimstad var også med og spilte inn et program med navnet "Båtmagasinet" som ble ledet av Tom Henriksen. Med seg hadde han sin niese Marianne Husvik som sangsolist, samt Skjærgårdsgjengen. Denne gruppen bestod av Grimstad og Paul Bjerke på trekkspill, Bjørn Hellberg på gitar og Oddvar Svendsen på bass. På trommer vekslet Jan Karlsen og Tor Samuelsen på oppgaven. Sendingene foregikk bl.a. direkte fra Ekenes Hotell på Koster. Grimstad medvirket også i 12 TV programmer i NRK Østfold som gikk om fredagskveldene. Programleder her var Hans Jørgen Olsen, og programmet fikk navnet "Olsen Driver". Sammen med Olsen reiste han rundt i fylket og besøkte kjendiser før programmene ble sendt. 

ALLSANGKVELD PÅ KOMMANDANTEN
Disse allsangkveldene ble først ledet av Oddvar Svendsen. Da Svendsen gikk bort overtok Tor Erik Jacobsen. Akkompagnementet ble besørget av Per Grimstad på trekkspill, Olav Kjeldsen med sang og gitar, og Oddvar Svendsen på bass. Dette var meget populære sommerforestillinger som gruppen holdt på med i 29 somre. Det kunne være opptil 100 mennesker tilstede på disse kveldene.

 

(Trekkspillets dag i Fredrikstad: Per Grimstad, Edgar Eklund, Johan Mikkelsen, Terje Iversen)

DANSEMUSIKK
Grimstad spilte også mye til dans og hadde da med seg en kvartett som fikk navnet "Stardust", som hadde følgende besetning: Grimstad på trekkspill, Oddvar Svendsen på bass, Terje Antonsen på gitar og Jan Karlsen på trommer. Ellers spilte Per mye alene i brylluper, på institusjoner, mv. 

CD INNNSPILLINGER
Grimstad gjorde sin første innspilling på kassett i 1994, som fikk navnet "Pers Toner". Meloditekstene var skrevet av Ingrid Kolberg Vik og Bjørnar Spydevold og Tor Erik Jacobsen stod for sangen. I denne forbindelse fikk han også Fredrikstad kommunes kulturpris. Per uttalte da at "nå har jeg råd til å gi ut en kassett". Neste innspilling ble gjort på CD i 1999, med Grimstad og hans gode kamerat Olav Wernersen, som døde i 2006. 

Avslutningsvis kan det også nevnes at Grimstad har vært med i 5 år i det lokale revyteatret i Torsnes. Han har også vært en habil skytter i Tornes skytterlag, hvor han er æresmedlem. Han ble norgesmester i militær feltskyting i Bodø i 1970.

Per Grimstad er en person som ikke har for vane å framheve seg selv. Han er ikke glad i for mye skryt og rosende omtale, den mener han andre personer fortjener bedre enn han selv. Trekkspillklubben ønsker jubilanten lykke til i årene som kommer, og takker for lang og omfattende innsats i trekkspillets tjeneste.

 (Jan-Ivar Aasen og Edgar Jensen)